Mellrák után...

Magyarországon a halálozási lista egyik „előkelő” helyén szerepel az emlőrák, amelyet, ha nem kezelnek időben a mell eltávolításával jár. És ezzel azonban még nincs minden rendben….
Tovább Mellrák után...

Bagatelizáljuk a gerincferdülést? Jó ötlet ez?

A napokban olvastam ismét egy cikket a gerincferdüléssel kapcsolatban, amelynek elolvasása után laikus szülőként megnyugodva dőltem volna hátra a karosszékben – nem is olyan nagy probléma ez, nem kell aggódni.
Tovább Bagatelizáljuk a gerincferdülést? Jó ötlet ez?

A lipödéma tünetei és komplex kezelése

A lipödéma, azaz a zsírödéma a zsírsejtek kóros felhalmozódásával járó végtaghangsúlyos zsírtöbbletet jelent. Leggyakrabban az alsó végtagok érintettek, de egyes esetekben a felkaron is megfigyelhető a sejtek kóros elváltozása. Tipikusan a nők betegsége, férfiaknál csak ritkán fordul elő.
Tovább A lipödéma tünetei és komplex kezelése

Öt perc figyelem – a gerincferdülés szűrővizsgálata otthon

Hiába okolunk bármit és bárkit, amikor a nyakunkba zúdítják az első diagnózist: a gyermekünknek gerincferdülése van. Ki a hibás, miért nem vették észre eddig? Elővehetjük a védőnőt, a gyerekorvost, az iskolaorvost, a tanárokat, bárkit, de teljesen felesleges. Találkoztam már az orvost perrel fenyegető anyukával, dühös és síró szülőpárral – túl késő akkor is, hiába dühöngünk.
Tovább Öt perc figyelem – a gerincferdülés szűrővizsgálata otthon

Intenzív gerincferdülés rehabilitáció

Mi is az InGer Program?
Tovább Intenzív gerincferdülés rehabilitáció

Mi is az a Dorn terápia és a Breuss masszázs?

Az utóbbi időkben egyre elterjedtebben alkalmazott manuálterápia, melyet alkalmazhatunk mozgásszervi, belső szervi megbetegedéseknél, valamint pszichés elváltozásoknál is.
Tovább Mi is az a Dorn terápia és a Breuss masszázs?

A manuálterápia története: A gyógytorna (fizikális terápia) fejlődése

A manuális technikák gyógyító célú használata évezredekre nyúlik vissza. Ezek közül is a masszázs volt a legszélesebb körben alkalmazott technika. Már 1584-ben oktatták az angliai Cambridge Egyetemen a masszázs, hidroterápia és mozgás tantárgyakat.
Tovább A manuálterápia története: A gyógytorna (fizikális terápia) fejlődése

Scheuermann kór – sportolási ajánlások

A Scheuermann - betegség több csigolyára kiterjedő, a csigolyatest másodlagos csontosodási magjait érintő betegség, mely jellemzően 10 éves kor felett jelenik meg és a csontosodás befejeződéséig tarthat. Elsősorban a háti, ritkább esetben az ágyéki szakaszra lokalizáltan, több csigolyán megfigyelhető elváltozást jelent.
Tovább Scheuermann kór – sportolási ajánlások

Lapos hát deformitás

A lapos hát deformitás a legtöbb esetben a gerincferdülés kórkép kísérő jelensége, mely a csigolyák elfordulása miatt alakul ki a háti szakaszon. Bizonyos esetekben akár a háti ív teljes megszűnése is észlelhető. A deformitás jelentősége nem elhanyagolható, mivel egyrészt egy térszűkítő tényezőt jelent a mellkasban elhelyezkedő belső szervek számára, másrészt elősegítheti a gerincferdülés mértékének romlását.
Tovább Lapos hát deformitás

Térdarthrosis: az abduktor-tréning csillapítja a fájdalmakat

Azoknak a betegeknek, akiknek térdízületi arthrosisuk van, járáskor egy megnövekedett valgus-szög figyelhető meg a térdükben. Az csípő körüli abduktor izmok erősítése csökkenti ugyan a fájdalmat, de a tengelyhibát nem képes korrigálni. Ezt véli Susanne Hannig és Robert Pfund, akik ebben a tanulmányban foglalták össze tapasztalataikat.
Tovább Térdarthrosis: az abduktor-tréning csillapítja a fájdalmakat