Térd-és ugróízület sérülések

Több funkció proprioceptiv tréninggel
Tovább Térd-és ugróízület sérülések

Nyakfájdalmak - „A hátcsigolya manipuláció rövid távon segít”

A hátcsigolyák manipulálása enyhíti a nyakfájdalmakat-persze csak rövidtávon. Ez az eredménye egy szisztematikus áttekintésnek Ronald Walsertől és kollégáitól a washingtoni Yakima Regional Medical and Cardiac Center-ből.
Tovább Nyakfájdalmak - „A hátcsigolya manipuláció rövid távon segít”

Másodlagos nyiroködéma a lábon

A lábon jelentkező nyiroködéma az adott végtagot érintő nyirokhálózatot károsító történés, beavatkozás következtében jön létre. A másodlagos jelző tehát egy szerzett elváltozásra utal, mely az eddig jól működő nyirokelfolyásban kialakuló zavar miatt a nyirokfolyadék felhalmozódásához vezet.
Tovább Másodlagos nyiroködéma a lábon

Kesztyűszerű kéz zsibbadás – T4-szindróma

A karok, kezek bizsergése, zsibbadása, fájdalma és izzadása, vagy akár különleges érzetek észlelése (például vízcsorgás a bőrön) jellemzi a T4-szindrómát. (A tünetek alapján gondolhatunk akár a TOS vagy a kéztőalagút szindrómára is). A tünetek lehetnek egy- vagy kétoldaliak, és különböző hosszúságú kesztyűhöz hasonló lefutásúak. Gyakran társul a szimptómákhoz főleg reggel jelentkező sisak szerű fejfájás is.
Tovább Kesztyűszerű kéz zsibbadás – T4-szindróma

A Schroth terápiában alkalmazott torna eszközök 1.

Az aktív korrekciós gyakorlatok elvégzéséhez vannak bizonyos elengedhetetlen eszközök, melyekkel elősegíthetjük a korrigált testhelyzetet felvételét, a nyújtózás hatékonyságát, dinamikus ellenállást adhatunk, nehezíthetjük, illetve instabilabbá, vagy éppen stabilabbá tehetjük a gyakorlatokat
Tovább A Schroth terápiában alkalmazott torna eszközök 1.

Gerincferdülés – szigorú gyakorlás minden nap!

Gerincferdülés esetén az ortopéd szakorvos és a gyógytornász napi szintű specifikus, egyénre szabott feladatok gyakorlását írja elő, a deformitás mértékétől függően napi szinten fél – egy óra időtartamban. A kezelés kiegészülhet korzett terápiával is, melynek viselési ideje napi 23 óra. A kezelés a csontosodás befejeződéséig tart.
Tovább Gerincferdülés – szigorú gyakorlás minden nap!

Kengurugyermekként születni

A csecsemők testközeli hordozása
Tovább Kengurugyermekként születni

Felnőttkori gerincferdülés – tények és számok

A felnőttkori gerincferdülés kezelésében a cél elsősorban a további romlás megakadályozása, továbbá a másodlagosan kialakuló fájdalmak és a légző- és keringésirendszerre gyakorolt negatív hatások csökkentése, elkerülése.
Tovább Felnőttkori gerincferdülés – tények és számok

Bokaszalag sérülések

A sportsérülések egyik leggyakrabban emlegetett formája a bokaszalagok sérülése. Ennek oka, hogy futáskor, illetve ugrás után talajra érkezéskor a láb lefeszített állapotban ér földet, ami a bokaízület leginstabilabb pozíciója. Ebben a szituációban a boka két irányba térhet ki. Billenhet a külső talpél felé, és ritkábban az ellentétes irányba is. A sérülés mechanizmusából adódóan ugrást illetve futást igénylő sportoknál fordul elő leggyakrabban (pl.: kosárlabda, kézilabda) de más csapatos labdajátékban is átlagos sérülés típusnak mondható.
Tovább Bokaszalag sérülések

Másodlagos kar nyiroködéma

A kar nyiroködémája az érintett végtag nyirokrendszerének fizikai sérülése miatt alakul ki, a nyirokfolyadék nem tud zavartalanul továbbáramlani a megfelelő elvezetési irányokba. Ez egy szerzett elváltozása az addig teljesen jól működő nyirokhálózatnak, szemben az elsődleges (primer) nyiroködémával, melynek hátterében egy veleszületett nyirokrendszeri megbetegedés áll.
Tovább Másodlagos kar nyiroködéma