Nyiroködéma – miért van szükség a kompressziós terápiára?

A nyiroködéma kezelése összetett. Az esetek túlnyomó többségében az ödéma, duzzanat csökkentésére irányuló tüneti terápiáról beszélhetünk.
Tovább Nyiroködéma – miért van szükség a kompressziós terápiára?

Mi is az a korzett (fűző)?

A gerincferdülés konzervatív kezelésének nélkülözhetetlen eleme a gyógytorna mellett a korzett alkalmazása. Ha a növekedési szakasz előtt vagy alatt a görbület mértéke eléri vagy meghaladja a 20 Cobb°-ot szükségessé válik használata.
Tovább Mi is az a korzett (fűző)?

Impingement szindróma - A háti gerinc manipulációja rövid ideig segít

Az impingement szindróma egy vállizületi fájdalommal és mozgás beszűküléssel járó kórkép. Túlterhelés, sérülés, gyulladás miatt jöhet létre. A felkar csont és a lapocka oldalra terjedő nyúlványa közötti néhány miliméteres rés csökkenhet a felgyülemlett folyadék, vagy az ott elhaladó ín megvastagodása miatt, ezért egy becsípődés alakulhat ki. Ennek megfelelően a kar mozgások a mozgástartomány bizonyos részén fájdalmat okoznak.
Tovább Impingement szindróma - A háti gerinc manipulációja rövid ideig segít

Hétköznapi korrekciók

Gerincferdüléssel élni a nap minden percében kihívást jelent. Ez a kijelentés méltán tűnhet túlzónak, hisz’ nekem is csak akkor jut eszembe, amikor egy hosszabb nap után a hátam jelzi először, hogy a szokásosnál több terhelést kapott. Azonban gyógytornászként tudom, hogy a fájdalomért nem csak az alkalmi túlterhelés felelős. Ez hétköznapi folyamatok, behatások lassú, de kitartó működésének következménye, amik észrevétlen módon, de folyamatosan rontják a hátam állapotát.
Tovább Hétköznapi korrekciók

Cervicalis radiculopathia - Kérdéses a nyaki gerinc tractiojának hatása

Azoknál a pácienseknél, akik cervicalis neuropathiában szenvednek és manuális technikákat, valamint aktív gyakorlatokat tartalmazó kezelésben részesülnek, a kiegészítő nyaki trakciók semmi további javulást nem okoznak.
Tovább Cervicalis radiculopathia - Kérdéses a nyaki gerinc tractiojának hatása

Magyarország kapcsolata a németországi Katharina Schroth klinikával

Sokszor merül fel bennem a kérdés: hogyhogy ilyen közel vagyunk egymáshoz és mégsem jutott át ez a nemzetközileg is elismert, bizonyítottan hatékony gerincferdülés kezelési módszer hamarabb Németországból hazánkba?
Tovább Magyarország kapcsolata a németországi Katharina Schroth klinikával

Térdhajlító izmok húzódása

A térdhajlító izmok (Hamstring izmok) húzódása, részleges szaladása az egyik leggyakoribb sportsérülés, amivel a gyógytorna terem falain belül találkozhatunk. Ez az izomcsoport (Musculus biceps femoris, M. semitendinosus, M. semimembranosus) az ülőgumón ered, tapadásuk a sípcsonton, a M. biceps femorisé pedig a szárkapocscsont fején található.
Tovább Térdhajlító izmok húzódása

Idegbecsípődés? Idegi nyomás? Irritáció?

Ha az idegszál valahol a lefutása mentén nyomás alá kerül bizsergést, zsibbadást, különböző megjelenésű kisugárzó fájdalmat (húzó, égő) érezhetünk. Ez annak a jele, hogy az ideg tápanyag- és vérellátása a nyomás miatt nem megfelelő. A kellemetlen érzéssel együtt az ideg által beidegzett izmok gyengülhetnek, bizonyos reflexek változhatnak, illetve a bőr egyes területein az érzés módosulhat. Ha a nyomás fokozott mértékű, megszűnhet az ingerületvezetés, és az ideg által ellátott izom, illetve izmok működésképtelenné válhatnak.
Tovább Idegbecsípődés? Idegi nyomás? Irritáció?

Felnőtt ergonómia

Tippek és példák AGR minőségi pecséttel ellátott termékekkel
Tovább Felnőtt ergonómia

Teniszkönyök

Az orvos gyorsabban segít, a fizioterápia tartósabban
Tovább Teniszkönyök