Gyógytornász – vizsgálat?!

Mikor és mennyit fog javulni? - a kérdés szinte elsőként vetődik fel amikor a páciensek hozzánk fordulnak. Miután a több szakember véleményét meghallgatott joggal összezavarodott ember nem találja a számára legmegfelelőbb mengoldást, nem csoda, hogy bizalmatlan a többitől esetleg ismét eltérő, új véleménnyel szemben. A történet nem ritka, bármilyen betegség kapcsán, valószínűleg találkoztunk már vele mindannyian.
Tovább Gyógytornász – vizsgálat?!

Skoliose - mit der Zeit jonglieren

Wie gehts unsere Kinder heute?- und wie geht es sechs Monate später?
Tovább Skoliose - mit der Zeit jonglieren

Kajakosok sportsérülései és kezelésük a mindennapokban

Minden sportágnál megfigyelhetőek jellegzetes sérülésformák. Focistáknál a térd szalagrendszere, teniszezőknél a könyök, vízilabdásoknál a válltájék válik leggyakrabban érintetté. Ilyen jellegzetes sérülési terület a kajakosoknál is megfigyelhető. Gyakori „áldozata” ennek a sportnak a gerinc és annak különböző alkotó elemei. Sajnos gyakran az akut panaszok, főleg ha rendszeresen ugyanazt a területet érintik, átalakulnak krónikussá és akár súlyos, maradandó károsodáshoz, funkcióvesztéshez is vezethetnek.
Tovább Kajakosok sportsérülései és kezelésük a mindennapokban

A hazai szakmai protokollok fontossága az idiopathiás gerincferdülés későbbi következményeinek tükrében

Részlet a Magyar Ortopéd és Traumatológus Társaság 2012. évi Kongresszusára készült előadásból: Az idiopathias scoliosis orvosi és fizioterápiás szakmai protokoll szerinti kezelésének megvalósítási lehetőségei a későbbi következmények tükrében
Tovább A hazai szakmai protokollok fontossága az idiopathiás gerincferdülés későbbi következményeinek tükrében

Csípőficam

Magyarországon az egyik leggyakrabban előforduló fejlődési rendellenesség, a veleszületett csípőficam, a fejlődésében visszamaradt csípőízület betegsége. Kialakulásában genetikai és környezeti hatások egyaránt szerepet játszanak.
Tovább Csípőficam

Bechterew-kór

A reumatológiai kórképekhez sorolandó krónikus gyulladás elsősorban a férfiak betegsége.
Tovább Bechterew-kór

Gerincsérv – Segítség!

Zsibbadó ujjak, karba sugárzó fájdalmak alapos okot adnak az aggodalomra. A minap keresett fel egy hölgy a következő problémával:
"Tudja nem tudok már fájdalom nélkül dolgozni a számítógépnél."
Tovább Gerincsérv – Segítség!

A korzett viselés nehézségei az első naptól…

Amikor a gerincferdülés kezelése olyan stádiumba lép, hogy elkerülhetetlen a korzett (gerincfűző) viselése, sokan rettegnek tőle, vajon hogyan fogják kibírni. Vagy éppen ellenkezőleg, nem is tudják milyen küzdelem vár rájuk, mind lelkileg, mind testileg. Hiszen nem kellemes egy „páncél” viselése napi 24 órában, azonban sokat tehetünk a kellemetlenségek elkerülése érdekében, akár már az első naptól kezdve, ha betartjuk a fokozatosságot.
Tovább A korzett viselés nehézségei az első naptól…

A kalapácsujj kialakulása, megelőzési és kezelési lehetőségek

A kalapácsujj (latin nevén digitus malleus) a lábujjakon igen gyakran jelentkező elváltozás, amelynek lényege, hogy a lábujj alappercét hajlító és feszítő izmok egyensúlya megbomlik, és az alapperc kiemelkedik, a középperc pedig lesüllyed, felvéve így a ”kalapács” alakot.
Tovább A kalapácsujj kialakulása, megelőzési és kezelési lehetőségek

Térdízületi kopás

A térdízületi kopás a degeneratív betegségek körébe tartozó, progresszív (folyamatosan előre haladó) megbetegedés. Kialakulásában szerepet játszó okok két csoportra oszthatók.
Tovább Térdízületi kopás