Síbalesetek megelőzése

Az alpesi sízés szépsége és üdítő hatása mögött sok veszély is lappang, melyek nem szükségszerű velejárói. A balesetek 90%-a elkerülhető gondos felkészüléssel és figyelmes síeléssel.
Tovább Síbalesetek megelőzése

A mozgás hatékonyabb lehet a halálozás csökkentésében, mint a sztatinok szedése

Az intenzív gyaloglás és a kerékpározás hatékonyabb lehet a magas koleszterinszinttel élő embereknél a korai halálozás megelőzésében, mint a sztatinok szedése - vélik amerikai kutatók, akik tanulmányukat a The Lancet című brit orvosi folyóiratban ismertették.
Tovább A mozgás hatékonyabb lehet a halálozás csökkentésében, mint a sztatinok szedése

Az ágyéki gerincműtétet követő fájdalomszindróma (FBSS)

A hazai honlapok hemzsegnek a gerincbetegségek szinte egyedüli okaként szereplő porckorongsérv tünetegyüttesét, és a megszámlálhatatlan terápiás lehetőséget bemutató ismeretanyagtól. Nincs szó azonban a gerinc rendellenességek és a derék fájdalom – százalékos gyakoriságát illetően – a második leggyakoribb kórképről a gerincműtét után is megmaradó tünet együttesről, az ágyéki gerincműtét után jelentkező fájdalomszindrómáról. Az interneten olvasható és hozzáférhető csekély számú közlemény is hiányos, és csak derengő ismereteket sejtet a témáról.
Tovább Az ágyéki gerincműtétet követő fájdalomszindróma (FBSS)

Bálint csoport gyógytornászok számára

Bálint Mihály vezetésével pszichiáterekből és körzeti orvosokból álló csoport Londonban úttörőként kezdte kutatni az orvosi gyakorlat lelki vonatkozásait az 50-es években. Az elmúlt évtizedekben bizonyossá vált, hogy a betegek bizonyos pszichológiai problémáinak megoldásában más egészségügyi szakemberek is segítséget jelenthetnek. Ez a segítség azonban sokszor esetleges, s kellő szakértelem és folyamatos szupervízió hiányában kedvezőtlen hatásokat is gyakorolhat a betegre, illetve az adott szakemberre.
Tovább Bálint csoport gyógytornászok számára

Évszázados szolgálat - Gyógyító pedagógia, sérülésspecifikus ellátás

Az országos beiskolázású, Mexikói úti Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthonban több mint egy évszázados, jövőre lesz pontosan 110 esztendős. Ennyi idő sok mindenre elég, és sok minden vár még megvalósításra. Locsmándi Alajos igazgató "régi motoros" a szakmában, de ebbe az egyedülálló, országszerte és határon túl is ismert budapesti intézménybe nem régen került, miután az előző igazgató - Nádas Pál - nyugdíjba ment 25 sikeres év után.
Tovább Évszázados szolgálat - Gyógyító pedagógia, sérülésspecifikus ellátás

Hibrid nyomtatóval készülhet helyettesítő porcszövet

Nagy lépést tettek előre amerikai kutatók a háromdimenziós szövetek nyomtatása terén egy új hibrid printer megalkotásával, amely leegyszerűsíti a beültethető porcok gyártását.
Tovább Hibrid nyomtatóval készülhet helyettesítő porcszövet

OEP: közeledik a síszezon, ajánlott kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát

A kezdődő síszezon közeledtével célszerű kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, illetve ellenőrizni az érvényességét - hívta fel a figyelmet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).
Tovább OEP: közeledik a síszezon, ajánlott kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát

Egészségmegőrző gyógytorna és ovis torna a Palotavárosban

Egy újabb helyszínen, az István Király Általános Iskolában várják hetente kétszer a mozogni vágyó nyugdíjasokat. A generációk közötti kapcsolatot erősíti, hogy az időseknek szóló egészségmegőrző gyógytorna ideje alatt a tornaterem másik felében az óvodások sportolhatnak a város által biztosított ingyenes „Nyitott tornatermek” program keretében. Minderről sajtótájékoztatón számolt be a körzet képviselője.
Tovább Egészségmegőrző gyógytorna és ovis torna a Palotavárosban

Gyógylovaglás - Terápia, fejlesztés vagy rekreáció?

A lovasterápia vagy más néven gyógylovaglás egy gyűjtőfogalom, mely szakember által, speciálisan képzett ló közreműködésével végzett gyógyító – fejlesztő eljárások összességét jelenti. A gyógylovaglás tehát nem lovaglást jelöl a szó sport vagy hétköznapi értelmében, de pontosabb elnevezés híján ez a szó használatos.
Tovább Gyógylovaglás - Terápia, fejlesztés vagy rekreáció?

Így előzheted meg a csontritkulást

A csontritkulás az egyik olyan probléma, amely nem csak az idősebb korosztályt érinti, bár általában így gondoljuk. Azonban már fiatalabb korban is kialakulhat, ha nem figyelünk oda eléggé. Ezért érdemes megfogadni pár tippet, hogy minél később jelentkezzenek a tünetek.
Tovább Így előzheted meg a csontritkulást