Szülés utáni pocakproblémák, avagy miért nem hasznosak a hátonfekvésből indított hasizomgyakorlatok rectus diastasis esetén?

Terhesség során a magzat növekedése nagyobb helyigényt vetít előre, amihez a szervezet folyamatosan alkalmazkodik. Az elsődlegesen érintett terület a hasizmok területe lesz, ahol is az egyenes hasizom (a has középvonalában függőlegesen elhelyezkedő) megy át a legnagyobb változáson. A magzat növekedésével az izomzat megnyúlik, elvékonyodik, helyzete megváltozik, oldalra tolódik (lateralizáció).
Tovább Szülés utáni pocakproblémák, avagy miért nem hasznosak a hátonfekvésből indított hasizomgyakorlatok rectus diastasis esetén?

Egy vállfájdalommal küzködő páciens kezelése primer mamma CA terápia után Dr. H. Marnitz módszere alapján a kulcsfontosságú zónák maszírozásával és manuális technikákkal - esetleírás

Johanna Blumenschein (Marnitz instruktor, masszőr, gyógytornász/EAP terapeuta / Németország)
Tovább Egy vállfájdalommal küzködő páciens kezelése primer mamma CA terápia után  Dr. H. Marnitz módszere alapján a kulcsfontosságú zónák maszírozásával  és manuális technikákkal - esetleírás

Korzett, vagy nem? - lebegés egy láthatatlan határon

Ki ismer magára ezt olvasva?
Tovább Korzett, vagy nem? - lebegés egy láthatatlan határon

Honnan az InGeR? - Intenzív gerincferdülés Rehabilitáció

Az InGeR Programban a Schroth Klinika bent fekvő módszerét alapul véve, bejáró lehetőséggel biztosítjuk a gerincferdüléssel hozzánk érkezőknek azt a terápiás időintenzitást ami a betegség javulásához az egyik elengedhetetlen feltétel.
Tovább Honnan az InGeR? - Intenzív gerincferdülés Rehabilitáció

Hogyan tudjuk megelőzni a kar nyiroködémájának kialakulását mellrák operáció után?

Néhány fontos tanács betartása sokat segíthet a nagyobb problémák megelőzésében mint például az operáció utáni karnyiroködéma, vagy ennek szövődménye, az orbánc (gyulladás) kialakulása.
Tovább Hogyan tudjuk megelőzni a kar nyiroködémájának kialakulását mellrák operáció után?

Mi az a manuálterápia Maitland módszere szerint?

A manuálterápia egy fizioterápiás vizsgálati és kezelési módszer, amely fájdalomproblémák, izületi, izom, és idegi problémák megoldására nyújt segítséget. A Maitland manuálterápia kifejlesztése az 50-es évekhez, Geoffrey D. Maitland, (ausztrál) nevéhez fűződik. A módszer tudományos bizonyítékokon alapuló, kifejezetten az egyénre szabott vizsgálódást és ennek eredményére alapozott célzott egyéni terápiát helyezi előtérbe.
Tovább Mi az a manuálterápia Maitland módszere szerint?

Rectus diastasis – a hasfali izomzat szeparációja

A rectus diastasis az egyenes hasizomok rostjainak szétválását jelenti. Az izom rostok valamilyen külső vagy belső ok miatt, nem képesek tovább megfelelően funkcionálni, a rostjaik szétválnak, mely további problémákat vetít előre. A törzs elülső tartó pillére gyakorlatilag meggyengül. Leggyakrabban terhesség során jelentkezik rectus diastasis, de kialakulásának hátterében egyéb okok is állhatnak. Például genetikailag determinált kötőszöveti gyengeség, nehéz súlyok emelése, túlsúly.
Tovább Rectus diastasis – a hasfali izomzat szeparációja

Csontritkulás II. - A kezelés lehetőségei

Mint minden más betegségnél, az osteoporosisnál is igaz, hogy a gyógyuláshoz vezető út első lépése a betegség előrehaladásának megállítása, aminek alapját a korai felismerés és a specifikus célzott kezelés jelenti.
Tovább Csontritkulás II. - A kezelés lehetőségei

Csontritkulás I.

A csontszövetről

A testünk vázát adó csontozatnak számtalan kritériumnak kell megfelelnie. Amellett, hogy szilárdnak és erősnek kell lennie, nem lehet rideg, kismértékű rugalmasságra is szüksége van, különben a hosszan tartó monoton erőbehatásoknak képtelen lenne ellenállni.
Tovább Csontritkulás I.

Úszás, torna, vagy? - a gerincferdülés (scoliosis) kezeléséről

A vizsgálatokon elhangzó kérdésre: kapott -e már korábban bármiféle kezelést? -sokféle válasszal találkozhatunk. - ”Annak idején jártam gyógytornára 10 alkalommal.” - vagy – “Két éven át rendszeresen úszni jártam.” A gerincferdülés kezelési módjainak taglalásakor nagyon fontos, hogy nyitott szemmel járjunk és tisztában legyünk mindazzal, melyik kezeléstől mit várhatunk el. Mi az, ami napjainkban a leghatékonyabb terápiát képviseli? Nézzük csak nagy vonalakban és a kérdésre saját magunk is választ kaphatunk.
Tovább Úszás, torna, vagy? - a gerincferdülés (scoliosis) kezeléséről