Scoliosis kezelése felnőtt korban, irányvonalak, kritikus területek

A felnőttkori gerincferdülés konzervatív terápiájának középpontjában más szempontok állnak, mintha növekedésben lévő gyermekről lenne szó.
Tovább Scoliosis kezelése felnőtt korban, irányvonalak, kritikus területek

Miért van szükségünk a röntgenfelvételre a gerincferdülés kezelése kapcsán?

Sok szülő gondolja, hogy ne terheljük röntgensugárral a gyermeket és ezért nem engedélyezi a vizsgálatot. A gerincferdülés kezelésének beállításában, illetve a romlás/javulás megítélésében döntő szerepet játszik a röntgenképen mérhető adatok többsége.
„Jobb ma egy röntgen, mint holnap egy helytelenül megítélt kezelés”
Tovább Miért van szükségünk a röntgenfelvételre a gerincferdülés kezelése kapcsán?

Frau Christa Lehnert-Schrothra emlékezünk

Amikor tanfolyamot tartok gyógytornászoknak, mindíg mesélek róla. Az életéről, a munkájáról, ami egy és ugyanaz volt az ő esetében. Mesélek arról az első meghatározó személyes találkozásunkról, ami ...
Úgy éreztem, magam mint amikor egy tinédzser rajong egy énekesért akivel végre-végre élőben is találkozhat. Számomra egy csoda volt az a délután, amit soha nem fogok elfelejteni.
Tovább Frau Christa Lehnert-Schrothra emlékezünk

A mellműtét után...

Első sokk: daganatom van. A mellem. Mi lesz? Eltávolítják az egészet? Csak egy részét? Mi lesz velem? Miután az ember átvészeli ezt a nehéz időszakot, a műtétet, az utókezeléseket, reméli más már nem jön. Túl van rajta, reméli többet nem kell hasonlókat átélnie. Habár többször felhívják a figyelmét, hogy esetlegesen előfordulhat nyirok ödéma a karon, nem akar ezzel foglalkozni. Talán nem is tud, hiszen most van túl egy nagy megrázkódtatáson. Természetesen megfogadja a tanácsokat, de aztán telnek múlnak, sokszor, az évek, mire az a régen említett szövődmény elkezdi megmutatni magát.
Tovább A mellműtét után...

Ki kicsoda a gerincferdülés (scoliosis) kezelésében - John Robert Cobb

A név egy része már ismerősen csenghet, hisz aki foglalkozik gerincferdülés (scoliosis) kezelésévell, ismeri annak mérésére szolgáló, úgynevezett Cobb fokot. A scoliosis oldalhajlásának mérése e rendszer alapján, röntgen segítségével történik.
Tovább Ki kicsoda a gerincferdülés (scoliosis) kezelésében - John Robert Cobb

Eredeti Schroth scoliosis kezelés: A Scolinea képviseli Magyarországot

A gerincferdülés, scoliosis kezelése napjainkra egyre ütemesebben fejlődik. A korábban elterjedt „nem lehet a gerincferdülést javítani” kifejezés mára már nem állja meg a helyét. A jelenlegi tudományos álláspont a Schroth terápiát helyezi előtérbe, hisz a módszernek tudományosan bizonyított eredményei önmagukért beszélnek.
Tovább Eredeti Schroth scoliosis kezelés: A Scolinea képviseli Magyarországot

Mi történik velünk a masszőr keze alatt?

Megint egy kemény nap az irodában, a hát szétszakad, a váll kőkeményen görcsöl...
Tovább Mi történik velünk a masszőr keze alatt?

Ízületi lazaság és a gerincferdülés

Egy 2011-es lengyel tanulmány (Joint hypermobility in children with idiopathic scoliosis, Dariusz Czaprowski, Scoliosis 2011, 6:22) kimutatta, hogy a gerincferdüléses gyerekek több mint fele ízületi hipermobilitással, vagyis ízületi lazasággal rendelkezik. A kutatásban résztvevő gerincferdüléses páciensek 51,4%-ánál, míg a kontroll csoport 19%-ánál mutatták ki az eltérést.
Tovább Ízületi lazaság és a gerincferdülés

Év végi porckorongproblémák

Ki ne ismerné a karácsony előtti hajtást? Minden legyen kész, még gyorsan újítsuk fel a lakást, hogy szép legyen karácsonyra …. És akkor jön egy mozdulat ami miatt nem csak hogy a lakás nem lesz készen, de ágyban töltjük a karácsonyt.
Tovább Év végi porckorongproblémák

Segítség!-Nem tornázik a gyerek!

A gerincferdülés kezelése csapatmunkát igényel: ortopédorvos, korzettkészítő, gyógytornász, szülők és a család és természetesen a gyermek áll a terápia középpontjában
Tovább Segítség!-Nem tornázik a gyerek!