Az ülőmunka veszélyei

Az ülőmunka nem csak a mozgásszervekre veszélyes, hanem a belső szervekre is rossz hatással van. A gerinc fájdalmas betegségei mellett az agyvérzés, a szívinfarktus, a szívnagyobbodás és a vesebetegségek rizikófaktorát is növelheti az ülő életmód. A veszélyekre Dr. Darabosné Tim Irma, a Semmelweis Egyetem ETK Fizioterápiai Tanszék oktatója és Dr. Werling Klára belgyógyász figyelmeztet.
Tovább Az ülőmunka veszélyei

Fizikai aktivitás elhízásban

Az eddig tárgyalt betegségek esetében is hangsúlyoztuk, hogy a biztonságos és hatásos testmozgás, kondicionáló testedzés, vagy sportolás csak igen körültekintően, a beteg általános állapotának és a betegség klinikai képének figyelembe vételével, lényegében egyénre szabottan javasolható
Tovább Fizikai aktivitás elhízásban

Gerinctörést okozhat a csontritkulás

Több mint 700 ezer ember szenved évente gerinctörést csontritkulás miatt, ez duplája a csípőtáji törések számának - állapította meg a Nemzetközi Osteoporosis Társaság jelentésében, amelyről a Fox News számol be. Az orvosok szerint a legnagyobb probléma, hogy a gerinctörést sokszor félrediagnosztizálják.
Tovább Gerinctörést okozhat a csontritkulás

Lelkiállapotunk hatása a gerincműtét utáni felépülésre

Egy gerincműtét nagyfokú megterhelést jelent az egész szervezet számára: a műtét során szöveteket vágnak meg vagy távolítanak el, esetenként pedig valamilyen idegen anyagot (implantátumot) ültetnek be az eltávolított szövetek pótlására, az altatás utóhatása időnként jóval a műtétet követően is érezhető, az erős fájdalomcsillapítók pedig számtalan mellékhatással bírhatnak, az egyszerű émelygéstől egészen a függőség kialakulásáig. Mindezek miatt a műtét utáni felépülés is igen összetett és bonyolult folyamat, amire azonban a beteg előre felkészíthető.
Tovább Lelkiállapotunk hatása a gerincműtét utáni felépülésre

Kézen fogva a bajjal

Előkelő hangzása ellenére a teniszkönyök vagy más néven golfkönyök közönséges túlterheléses betegség.
Tovább Kézen fogva a bajjal

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint, Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.
Tovább A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

Túlerőltetés: sportsérülések fiatal korban

A sportorvosok egyre gyakrabban találkoznak olyan sérülésekkel, amelyek azért következnek be, mert a fiatal sportoló túlerőlteti a csuklóját, vállát vagy a térdét.
Tovább Túlerőltetés: sportsérülések fiatal korban

Gyógytorna az otthonápolásban - Segítsük a beteg izmokat!

Az otthon ápolt betegnek - legyen akár lábadozó, akár tartósan ágyhoz kötött - szüksége van mozgásra: nemcsak az egészségéhez és a jó közérzetéhez nélkülözhetetlen, de sok betegséget, további problémát is megelőzhetünk a rendszeres tornával!
Tovább Gyógytorna az otthonápolásban - Segítsük a beteg izmokat!

A derékfájás gyorsan gyógyul, de nem tökéletesen

A derékfájás általában viszonylag hamar elmúlik, de sajnos a legtöbb esetben bármikor kiújulhat, olvasható egy vizsgálat jelentésében.
Tovább A derékfájás gyorsan gyógyul, de nem tökéletesen

Ne féljünk a naptól! Szervezetünknek kell a D-vitamin

Négy szervezet fogott össze, hogy felhívják a D-vitamin fontosságára a figyelmet. Ennek a hormonnak ugyanis nem csak a csontritkulás megelőzésében van fontos szerepe, de még a daganatok és a szívroham megelőzésében is.
Tovább Ne féljünk a naptól!  Szervezetünknek kell a D-vitamin