Térdarthrosis

A manuálterápia hatékonyabbá teszi az otthoni gyakorlást
Tovább Térdarthrosis

Korzett és a ruházat

A gerincferdülés konzervatív kezelésének része a rendszeresen végzett speciális háromdimenziós Schroth terápia mellett a korzett (fűző) viselése. A pubertás korú fiataloknál a csontosodás még nem záródott le, tehát a maximálisan elérhető korrekció érdekében az ortopédiai segédeszköz viselése napi 23 órát jelent. Ilyenkor a gyermekeknek nemcsak a korzett hordásának fizikai nehézségeivel kell megküzdeniük, hanem a lelki megpróbáltatások is sokszor problémát jelentenek.
Tovább Korzett és a ruházat

Életmódbeli tanácsok gerincferdülés esetén

A fiatalkorban kialakuló gerincferdülés változó intenzitású, de az egész életet végigkísérő folyamat, ami a növekedés időszakában mondható a legváltozékonyabbnak. Ez az az időszak, ami tulajdonképpen végső kimenetelét is nagymértékben meghatározza.
Tovább Életmódbeli tanácsok gerincferdülés esetén

Kalapácsujj

A kalapácsujj a láb igen gyakori elváltozása. Kialakulása egy hosszas, helytelen terhelésből adódó ortopédiai folyamat végső következménye.
Tovább Kalapácsujj

Achilles-ín fájdalomra gyakorlat a gravitációval szemben

Az excentrikus tréning
Tovább Achilles-ín fájdalomra gyakorlat a gravitációval szemben

Az Achilles-ín fájdalom okai és kezelési lehetőségei

A vádli izomzat az Achilles-ínnal tapad a sarokcsonton. Az ín középső harmadának a legkedvezőtlenebb a vérellátása, ezért itt alakul ki a legtöbb degeneratív elváltozás és szakadás, illetve a sérülések után lassan regenerálódik. A hosszan tartó fájdalom, illetve a kiújulás hátterében azonban a lokális irritáción túl számos egyéb tényező is állhat, melyek figyelembevételével átfogóbb, komplexebb terápia válik lehetővé.
Tovább Az Achilles-ín fájdalom okai és kezelési lehetőségei

A nyirokterápia jelentősége sérülések, műtétek után

Mindannyiunkkal történt már olyan, hogy egy esés vagy ütés hatására bedagadt valamelyik végtagunk, és sokan tudnának olyan műtét utáni duzzanatokról beszámolni melyek miatt az érintett ízület körvonalai teljesen átrajzolódtak. Ezekben az esetekben az adott területre korlátozódott nyirokáramlási zavarokról, ödémáról beszélünk.
Tovább A nyirokterápia jelentősége sérülések, műtétek után

Gerincferdülés kezelés kiegészítése elasztikus taping technikákkal

Az elasztikus tape egy pamut alapanyagú nyújtható szalag, mely a bőrre ragasztva folyamatos húzó és nyomó ingereket bocsájt ki a szervezet számára. Alkalmazható izom aktiválásra és ellazításra, egyes ízületi helyzetek korrekciójára, illetve az idegek csúszó mechanizmusának javítására. Ha a tape-et megfelelő kiinduló helyzetben, a gerincferdülés típusához alakítva helyezzük fel, eredményes kiegészítő „eszközként” alkalmazható egy komplex több pilléren álló gerincferdüléskezelésben.
Tovább Gerincferdülés kezelés kiegészítése elasztikus taping technikákkal

Schroth-féle gerincferdülés kezelés nyolc éves kor alatt?

A németországi Bad Sobernheimban működő Katharina Schroth Klinika szerint a háromdimenziós Schroth-féle gerincferdülés kezelés gyermekeknél nyolc éves kor felett ajánlott. A módszer komplexitása és koncentráció igénye miatt indokolt a korhatár. Természetesen felfele, illetve lefele, az adott gyermek egyéni terhelhetőségét, szellemi fejlettségét, képességeit figyelembe véve elmozdítható ez a szigorúnak tűnő javaslat.
Tovább Schroth-féle gerincferdülés kezelés nyolc éves kor alatt?

Perifériás idegi eredetű fájdalmak kezelésének kiegészítése elasztikus taping technikákkal

Gerincsérv, becsípődések, instabilitás, letapadások, alagút szindrómák, valamint gyulladások miatti végtagba kisugárzó fájdalmak, zsibbadások kezelésének kiegészítésére, illetve a különböző manuális, mobilizáló, stabilizáló technikák eredményének a megtartására nyújt lehetőséget a funkcionális elasztikus taping.
Tovább Perifériás idegi eredetű fájdalmak kezelésének kiegészítése elasztikus taping technikákkal