Az Achilles-ín fájdalom okai és kezelési lehetőségei

A vádli izomzat az Achilles-ínnal tapad a sarokcsonton. Az ín középső harmadának a legkedvezőtlenebb a vérellátása, ezért itt alakul ki a legtöbb degeneratív elváltozás és szakadás, illetve a sérülések után lassan regenerálódik. A hosszan tartó fájdalom, illetve a kiújulás hátterében azonban a lokális irritáción túl számos egyéb tényező is állhat, melyek figyelembevételével átfogóbb, komplexebb terápia válik lehetővé.

Húzódás, túlterhelés
Nem megfelelő bemelegítést követő edzés, illetve a helytelen nyújtás következménye lehet az Achilles-ín húzódás, mely erős fájdalommal járhat. Hirtelen megerőltetésre, az átlagosnál intenzívebb, hosszabb idejű sport tevékenységre túlterhelés miatti érzékenység, fájdalom, merevség alakulhat ki. Tünetek léphetnek fel gyors hízást követően is. Az ín vagy az ínhüvely gyulladásba kerülhet. Az Achilles-ín felett egy gyulladásos góc is kialakulhat, mely nyomásra érzékennyé válik. A fájdalom hosszabb pihenő utáni felállás és járás során igen kifejezett, különösen reggel az ébredést követően. Az aktív sportolás, mely a lábat igénybe veszi nem kivitelezhető. Húzódás, túlterhelés esetén a panaszok mértékétől függően, rövid pihenőt követően a jegelésből, funkcionális izom tréningből, megfelelő nyújtásból álló terápiával jó eredmények biztosíthatóak.

Szakadás, részleges szakadás
A teljes szakadást okozhatja konkrét trauma, illetve degeneratív elváltozás esetén kisebb erőbehatás, akár hobbi sportolás közben is létrejöhet. A sérülés pillanatában éles, nyilalló fájdalom érezhető. Teljes szakadás esetén a sérülés területén az ínon bemélyedés tapintható. Kisebb erőhatásra részleges szakadás is előfordulhat. A teljes szakadás műtéti indikációt jelent. Az ínvarratot általában 6 hetes gipsz rögzítés követi. Részleges szakadás esetén konzervatív terápia, jegelés, óvatos nyújtás, megfelelő izom tréning ajánlott.

Lábtengely eltérés miatti irritáció
A sarokcsont normál helyzete megváltozhat a láb haránt és hosszanti tengelyének eltérése, ellapulása miatt. A befele billent állapot miatt a sarokcsonton tapadó Achilles-ín egy megnyújtott helyzetbe kerül, és folyamatos irritációnak van kitéve. Ennek megfelelően egy akut sérülés lassabb regenerációja várható, illetve a probléma krónikussá is válhat. A láb tengelyeinek helyreállítása a jó terápiás eredmény eléréséhez elengedhetetlen. A terápia a megfelelő izomcsoportok aktiválásából, funkcionális elasztikus taping technikák alkalmazásából, proprioceptív tréningből áll. Hosszútávon érdemes az optimális tengely kialakításához egy megfelelő egyénre szabott lábortézis, talpbetét készíttetése.

Idegi érintettség, derék problémák miatti fájdalom
Az Achilles-ín idegi ellátását a külboka mögött futó nervus suralis biztosítja, mely a deréktáji gerinc alsóbb szegmenseiből érkező idegszál, a nervus ishiadicus egyik idegága. Amennyiben ez az ideg valahol a lefutása során nyomás alá kerül, illetve a környezetét alkotó izmok és csontos képletek között nem tud megfelelő csúszó mozgást végezni, panaszokat okozhat az általa ellátott területen, jelen esetben az Achilles-ínon, vagy oka lehet a tünetek kiújulásának. Az ideg első kilépési területe az utolsó ágyéki csigolya és az első keresztcsonti csigolya között található. Ezen a területen túlterhelés miatt igen gyakran fordul elő gerincsérv, illetve sok esetben alakul ki instabilitás. Mindkét kórkép okozhat a periférián tüneteket. A mozgás vizsgálat során alkalmazott fogásokkal, illetve különböző neurodinamikai, idegnyújtási tesztekkel precízen meghatározható, hogy az Achilles-ín fájdalom hátterében idegi probléma áll-e, illetve az idegszál mely szakasza irritálódott. A tesztek eredménye alapján a deréktáji csigolyák megfelelő irányú mobilizálásával, valamint speciális idegmobilizáló technikákkal kezelhetjük az Achilles-ín fájdalmat.