A nyakfájdalmak leggyakoribb okai

A nyak a szervezet legbonyolultabb ízületi rendszerét képezi, emellett gerincoszlop legmozgékonyabb részeként tartjuk számon.Jellemző rá a több tengelyben történő mozgáslehetőség, forgatás, hajlás több irányba, nyújtás függőleges irányban.

Egyik fő feladata a fej tartása, az agyba futó vérkeringés zavartalanságának biztosítása, a gerincből kilépő idegek védelme. Bonyolultságának köszönhetően a nyak igen sérülékeny.

A nyakfájás megannyi formában és számos kiváltó ok miatt jelentkezhet. Lehet görcsös, feszítő, éles vagy tompa, visszatérő, mely társulhat a nyak merevségével és kiterjedhet a vállakra, a hátra. A rossz testtartás, túlerőltetés, a nyak ízületeinek elhasználódása, a nyakcsigolya ferdülése, sérülése szolgálhatnak alapul nyakfájdalmak kialakulásához.

A nyakfájdalom leggyakoribb típusa a nyaki ízületeiben és izmaiban alakul ki. Ezt a feszüléses fájdalmat általában a huzat, hideg, a nyak elfekvése és a nyakizmok statikus megfeszülése okozza. Ebben az esetben a fájdalom pár nap alatt magától elmúlik.

Az alábbiakban bemutatunk néhány speciális esetet, amelyeknél nyaki panaszok alakulhatnak ki.

Gerincferdülés

Ha nagymértékű gerincferdülésről beszélünk, látható jelekkel találkozhatunk a nyaki szakaszon is. A porcok elkopása, lecsiszolódása miatt a porcok elvékonyodnak, így a csigolyák közötti rés csökken, közelebb kerülnek egymáshoz. Ez a folyamat mind csontos, mind izomzatbeli elváltozásokhoz vezet. Az egyik oldal túlterhelése következtében izomcsomók kialakulása, izomfeszülések alakulhatnak ki. A célzott gyógytorna (Schroth módszer), masszázs hatékony gyógymód ez esetben.

Nyakcsigolya sérülés

Az ostorcsapásnak nevezett sérülés, a nyakcsigolyák károsodása általában autóbaleset közben történik, amikor az ütközés ereje a fejet váratlanul hátra, majd a test megállása után előre csapja. Ez az eset előidézhet a nyakban az izom-, és az ínszalagszakadást, húzódást, idegbecsípődést, ízületi szalagfeszüléseket. Ebben az esetben a legfontosabb terápia a precíz, szakszerűen végzett manuálterápia, majd gyógytorna. A nyaki fájdalmat gyakran kísérheti az idegbecsípődés okozta váll- vagy karfájdalom. Nyakmerevítéssel, gyógytornával, gyógyszeres kezeléssel és súlyosabb esetekben műtéttel enyhíthetők és szüntethetők ezek a panaszok.

„Beállt a nyakam”- izomfeszülések, izomgörcsök

A nyakizmok összehúzódása a fej forgatását és döntését szolgálja. Ha az izmok túlságosan erősen megfeszülnek helytelen testtartás, túlzott stressz, érzelmi feszültség következtében nyaki fájdalom és görcsös fejfájás léphet fel. Nyaki problémák esetén a nyak középső részén vagy valamelyik oldalon jelentkezik általában a fájdalom. A nyak fájdalma mellett felléphet merevség, ami fájdalmas mozgással, izomgörccsel járhat, nyakmerevség (torticollis), amikor az izmok görcsössé válnak és megakadályozzák a fej egyik vagy másik irányba való fordítását, valamint szédülés, eszméletvesztés, fáradtság és depresszió.

A nyaki fájdalom és a merevség legtöbb típusa hatékonyan kezelhető gyógytornával, masszázzsal, nyaktornával, melegkezeléssel, nyakmerevítő gallérral, akupunktúrával, fájdalomcsillapítókkal és gyulladáscsökkentőkkel, az Alexander technikával, ami a testhasználat javításával új, optimális mozgásminta kialakulását eredményezi, valamint idegbecsípődés esetén operációval.