Túlerőltetés: sportsérülések fiatal korban

A sportorvosok egyre gyakrabban találkoznak olyan sérülésekkel, amelyek azért következnek be, mert a fiatal sportoló túlerőlteti a csuklóját, vállát vagy a térdét.

Dr. Amy Valasek, a Johns Hopkins Egyetem gyermek-sportorvosa szerint havonta átlag 100 gyerek kerül sportsérüléssel hozzá, közülük mintegy 50% a fokozott igénybevétel miatt sérül meg.

A szakember szerint ezt a trendet több tényező is erősíti. Mind több gyerek foglalkozik egy bizonyos sporttal már igen fiatal korában, igen szigorúak az edzéstervek, még nem gyógyult meg a sérülés, de már edzésbe áll a fiatal, illetve nem fordítanak elég gondot a megelőzésre.

Az ismételt mozgássortól eredő, fokozott igénybevétel miatti sérülések tünete tompa fájdalom az illető területen. Három napnál tovább tartó fájdalommal fel kell keresni az orvost.

A gyerekek és fiatalok azért is vannak fokozottan kitéve túlterheléses sérülésnek, mert csontjaik még növésben vannak. A sérülés jellemzően azoknál a fiataloknál fordul elő, akik korán specializálódtak, és egyetlen sportágat űznek folyamatosan. A szakemberek éppen azért 14 éves kor előtt nem ajánlják a szakosodást.

Dr. Valasek azon kívül, hogy többféle sportágat ajánl a fiataloknak, felhívja a figyelmet arra is, hogy heti 5 napnál többet ne eddzenek, ugyanis idő kell a szervezet felépüléséhez. A sérülések megelőzése érdekében igen fontos a megfelelő bemelegítés és levezetés is.

Forrás: Johns Hopkins Children’s Center