Ne féljünk a naptól! Szervezetünknek kell a D-vitamin

Négy szervezet fogott össze, hogy felhívják a D-vitamin fontosságára a figyelmet. Ennek a hormonnak ugyanis nem csak a csontritkulás megelőzésében van fontos szerepe, de még a daganatok és a szívroham megelőzésében is.

Február 21-én második alkalommal tartották meg a D-vitamin napot, amelyen négy szervezet - a budapesti Tűzoltó Utcai Gyermekklinika, a Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE), a Magyar Osteoporozis és Ostrearhológiai Társaság (MOOT), valamint a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület - szándéknyilatkozatot írt alá. Ennek értelmében a saját területükön támogatják a D-vitaminnal és annak pótlásával kapcsolatos információk terjesztését, a hiány okozta súlyos népegészségügyi következmények visszaszorítását - hangsúlyozta sajtótájékoztatón dr. Szekeres László, a MOOT elnöke.

Mindez azért különösen fontos, mert Magyarországon nagyon magas a D-vitaminhiányban szenvedők aránya, amely nem csak csontritkuláshoz, de számos más betegség kialakulásához vezet.

Nem is vitamin
Mint dr. Takács István kifejtette, a D-vitamin valójában nem is vitamin, hanem egy hormon előanyaga, amely a bőrben képződik az UV-B sugárzás hatására. Azért különösen jelentős, mert a szervezetben minden sejttípusban tud aktiválódni, azaz helyben hat: szabályozza a kalcium-anyagcserét és a sejtszaporodást.

A szakértő hangsúlyozta, Magyarországon október vége és március között nagyon kevés a napsütéses órák száma és így az UV-B sugárzás is, amelynek hatására a D-vitamin-készletek (amelyet egyébként hat hétig tárol szervezetünk) kifogynak és D-vitaminhiány alakul ki.

A cikk folytatása itt olvasható