Mozgás és várandósság

Régi közhely, hogy a mozgás egészséges, és sok betegség, kórállapot megelőzésének egyik legjobb eszköze. A várandósságkor az is szempont, hogyan hat a testgyakorlás a magzatra.

Sok indokolatlan félelem formálja a köztudatot ebben a kérdésben, és tapasztalati tény, hogy a kismamák gyakran az eltúlzott veszélyek miatt teljes egészében kerülik a testedzés minden formáját.

Hol az igazság?
Az áldott állapot alatt a rendszeres mozgás talán még fontosabb, mint egyébként. A keringés állandó kondicionálása, az edzettségi állapot megőrzése, a terhelések jobb tolerálása nagyszerű hatással van az anyára és a magzatára egyaránt. Ám kétségtelenül szükséges bizonyos nem kívánatos hatások elemzése és elkerülése.
A versenysport minden formája abszolút ellenjavallt. A fogantatás felismerésekor a versenyszerűen űzött sportot fel kell függeszteni, és helyette más testmozgást célszerű választani. A versenysport ugyanis túlzott megterhelést jelent a szervezetnek, és a méh elhúzódó oxigénhiányos állapota a magzat károsodását, koraterhességben vetélést idézhet elő. A várandósság alatti megterhelés célja tehát nem az erőnlét próbára tétele, hanem az erőnlét szinten tartása.

Hasznos gyógytorna
Mikor ellenjavallt a torna, a testedzés? Az ellenjavallatok megállapítása minden esetben a gondozást végző szakorvos feladata. Legtöbbször fenyegető vetélés, illetve koraszülés képezi a testedzés ellenjavallatát, de lényeges hangsúlyozni, hogy megfelelő szakértelemmel vezetett terhestorna adott esetben ilyenkor is alkalmazható lehet. Még szigorú ágynyugalom esetén is megengedhetők, sőt javasolandók bizonyos gyakorlatok, a hangsúly ilyen esetekben is a gyógytornász szakértelmén van.

A teljes cikk a Babaszoba honlapján olvasható