A derékfájás, az elhízás és a fiatalkori porckorong-degeneráció kapcsolata

Sokat hallottunk és olvastunk már az iskolás – vagy még korábban, már az óvodás – korban elkezdett prevenciós program fontosságáról, – a helyes testtartást és a gerincet stabilizáló izomzat erősítését illetően. Legalább ilyen jelentőségű azonban a fiatal nemzedék egészséges táplálkozási szokásaira fordított odafigyelés is a felnőttkori gerincbetegségek megelőzésében.

Az első népességi adatokon alapuló tudományos vizsgálatot a fiatalkorú porckorong-kopás (vagy diszkuszkopás) és a túlsúly összefüggéséről a dél kínai egyetemen végezték, s az alábbi cikk e tanulmány eredményeiről számol be.

Az átfogó hong kongi vizsgálatot nagyszámú önkéntes – 13-21-éves – serdülőkori és fiatal felnőttön végezték. A begyűjtött népességi adatok között volt a kor, a súly, a magasság, a jelenlegi és korábbi dohányzási szokások, az edzési aktivitások és a megelőző ágyéki panaszok előfordulása. A klinikai vizsgálatot funkcionális és általános életminőségi kérdőívekkel, fájdalomskálával mérték, a diszkusz kopásának jelenlétét és mértékét pedig a nemzetközi kritériumokon alapuló MR pontozással minősítették.

A tanulmány azt bizonyította, hogy a fiatalkori porckorong-kopás szorosan összefüggésbe hozható a túlsúllyal és az elhízottsággal, a derékfájdalommal, a derékfájdalom intenzitásának növekedésével, valamint a csökkent fizikai aktivitással. A túlsúlyosnak és elhízottnak tartott fiataloknál 14-szer akkora a diszkusz degeneráció kialakulásának valószínűsége, mint a sovány és normális testsúlyú egyéneknél.

A teljes cikk: A Population- Based Study of Juvenile Disc Degeneration and Its Association with Overweight and Obesity, Low Back Pain, and Diminished Functinal Status.
Szerző: Dino Samartzis, DSc, Jaro Karppinen, MD. at al.
Forrás: The Journal of Bone and Joint Surgery: 2011; 93; 662-70